ORIJEN

Hund

Katt

Kök

Våra utmärkelser

Sök återförsäljare


SOM NATUREN TÄNKT SIG

VÅR PRISBELÖNTA BIOLOGISKT KORREKTA-FILOSOFI REPRESENTERAR EN HELT NY STANDARD FÖR HUND- OCH KATTFODER. SKAPAD FÖR ATT GE HUNDAR OCH KATTER NÄRING ENLIGT DET BIOLOGISKA BEHOV AV EN PROTEINRIK KOST AV FÄRSKT KÖTT.

Gråvargen (Canis Lupus) är förfader och närmsta släkting till dagens hundar (Canis Lupus Familiarius) och delar 97 % av deras DNA, medan afrikanska vildkatten (Felis Silvestris Lybica) är förfäder och närmast besläktad med samtliga tamkatter. Även om år av avel har utvecklat hundratals “gråvargar och vildkatter med olika utseenden”  har inte de grundläggande egenskaperna - eller näringsbehoven - ändrats.

MATSMÄLTNINGSSYSTEMET HOS KÖTTÄTARE

HUNDAR OCH KATTERS ANATOMI HÄRSTAMMAR FRÅN DERAS FÖRFÄDER. TILL DESSA EGENSKAPER HÖR:
 • TÄNDER OCH KÄKE

  • En vid mun för att svälja hela köttstycken – med en enkel käkrörelse som rör sig upp och ner istället för en käke som rör sig sidlängs (såsom växtätare som tuggar intensivt - köttätare tuggar sällan deras mat).
  • Vassa, utåtpekande tänder för att gripa tag i och strimla köttet.
 • SALIV OCH ENZYMER

  • Eftersom köttätare inte tuggar sin mat eller är anpassade för att smälta kolhydrater från växter, innehåller deras saliv inte matsmältningsenzymet amylas.
  • Till skillnad från växtätare blandar inte köttätare deras mat med saliv utan de sväljer köttbitarna hela. Syftet med saliv för köttätare är att smörja halsen.
  • Saliven hos växtätare innehåller matsmältningsenzymet amylas som blandar maten genom att tugga maten och sätter igång smältningen av kolhydrater.
 • KORT TARMKANAL

  • I naturen äter köttätare inte varje dag och ibland så sällan som en gång i veckan. Det är därför de har en stor mage med endast en kammare som lämpar sig för frossande samt senare matsmältning.
  • Eftersom kött är mer lättsmält än växter har hundar och katter en kortare tarmkanal (jämför med växtätare såsom kon, som har fyra magar och äter konstant).
  • Köttätare har en hög koncentration av magsyror för att bryta ner kött kvickt och döda bakterier som associeras med rått kött.

VÅRA 5 BIOLOGISKT KORREKTA PRINCIPER

1. KÖTT- OCH PROTEINRIK

 

Precis som deras förfäder är dagens hundar och katter utrustade med vassa tänder, korta tarmkanaler och kroppar skapade för att smälta kött.

Biologiskt korrekta Orijen speglar hundens och kattens evolutionära diet såsom Moder Natur tänkt sig, med oöverträffade förhållanden av färskt kött samt en mindre mängd färska hela frukter, grönsaker och växter. Därför innehåller Orijen:

 • 85 % kött | Oövertärffad av något annat torrfoder och ca 3 gånger mer än i konventionell hund- och kattmat – innehåller Orijen en rik mängd kött såsom naturen tänkt sig.
 • 38-44 % protein | Orijen innehåller en rik mängd protein från premium köttingredienser (ej växter) och är fri från växtproteinkoncentrat såsom potatis- och ärtprotein, ingredienser som är vanliga i konventionellt djurfoder.

2. EN OÖVERTRÄFFAD MÄNGD FÄRSKT KÖTT

 

Oöverträffad av något annat hund- eller kattfoder innehåller Orijen färska regionala ingredienser med näringsämnen i deras färskaste, mest naturliga och näringsrika form.

 • FÄRSK | 2/3 av köttet, fisken, fågel eller ägget är FÄRSKT eller RÅTT. De är fullproppade med protein, fett, vitaminer och mineraler i deras mest näringsrika form.
 • TORKAD |1/3 av köttet är lufttorkat i en låg temperatur (90 %) vilket koncentrerar smaken till en näringsrik proteinkälla som inte skulle kunna komma från enbart färskt kött.
Vare sig det är färskt eller torkat, varje köttingrediens som ORIJEN innehåller är tillagad från djur godkända för mänsklig konsumtopn – en sällsynthet bland Nordamerikanska djurfoderstillverkare.

NÄR VI SÄGER FÄRSKT MENAR VI DET! BA-topten-icon

MÅNGA NORDAMERIKANSKA HUND- OCH KATTMATSTILLVERKARE MANY NORTH AMERICAN PET FOOD MANUFACTURERS RECONSTITUTE MEAT POWDER BY ADDING FOUR PARTS OF WATER, WHICH THEY LABEL AS ‘FRESH’. ORIJEN är annorlunda. Vårt färska kött levereras vanligtvis från gården till köket inom 3 dagar, och från köket till foder inom två dagar. Våra tre kategorier av köttingredienser är :
 1. FÄRSKT: Kylning är det ända sättet vi förvarar vår färska fågel, ägg, fick och kött – inga tillsatser, aldrig fruset.
 2. RÅTT: Precis som våra färska ingredienser blixttorkas det råa köttet under högsäsongen fr att förvara den goda smaken – utan tillsatser.
 3. TORKAT: Lufttorkas i en låg temperatur (90°C) vilket koncentrerar smaken till en näringsrik proteinkälla som inte skulle kunna komma från enbart färskt kött — utan kemiska konserveringsmedel.

3. EN OSLAGBAR VARIATION AV FÄRSKT KÖTT

 
Tänk på variationen i en hunds naturliga kost - hela ägg i dag, en fågel i morgon, en hel fisk i övermorgon. Det är därför en rik variation av färskt lokalproducerat kött är hemligheten bakom filosofin biologiskt korrekt. Köttet innehåller en mångfald av grundläggande proteiner och fetter för att ge komplett näring till din hund eller katt. Denna variation försvinner i konventionellt hund- och kattfoder, som oftast innehåller endast en animalisk ingrediens, såsom kyckling eller lamm, som ofta är bearbetad och sällan autentiskt färsk. ORIJEN är annorlunda. Laddad med upp till 8 olika färska eller råa kött ger ORIJEN en näringsrik mångfald av proteiner och fetter som naturligt hjälper att nå den ultimata hälsan.

GÅRDSUPPFÖTT KÖTT

Uppfött på lokala farmer i hjärtat av Albertas åkrar på naturens enkla recept av frisk luft, rent vatten och naturligt gräs levereras vårt nötkött, slättsbison, lamm, får, get och hjort FÄRSKT eller RÅTT dagligen för att slippa konserveringsmedel och behålla den goda smaken.
FRI-icon-beef-color
ANGUSKÖTT Albertas rancher
FRI-icon-bison-color
VILDSVIN Albertas rancher
FRI-icon-bison-color
SLÄTTSBISON Albertas rancher
FRI-icon-lamb-color
ROMNEYLAMM Albertas gårdar
FRI-icon-pork-color
YORKSHIREGRIS Albertas gårdar
FRI-icon-goat-color
BOERGET Albertas rancher
FRI-icon-goat-color
HJORT Albertas rancher
Antibiotikafri | Gräsuppfödd | Levererad färsk eller rå | Godkänd för mänsklig konsumtion | WholePrey™-förhållanden

FRIGÅENDE FÅGEL & REDESLAGDA ÄGG

Uppfödda frigående på lokala prärier och Ontariogårdar av människor vi känner och litar på, är vår kyckling, fågel, kalkon och hela redeslagda ägg godkända för mänsklig konsumtion innan de levereras till vårt kök färska dagligen och därmed är fulla med näringsrika proteiner och fetter.  
FRI-icon-chicken-color
FRIGÅENDE COBBKYCKLING Albertas rancher
FRI-icon-turkey-color
FRIGÅENDE KALKON Ontarios gårdar
FRI-icon-duck-color
FRIGÅENDE ANKA Albertas Gårdar
FRI-icon-eggs-color
HELA REDESLAGDA ÄGG Albertas Gårdar
Antibiotikafri | Gräsuppfödd | Levererad färsk eller rå | Godkänd för mänsklig konsumtion | WholePrey™-förhållanden

HÅLLBART FÅNGAD VILD HEL FISK

Unikt för ORIJEN är vår färska och hela saltvattenfisk som är vild och hållbart fiskad från Vancouveröns kalla stillahavsvatten och godkända för mänsklig konsumtion inna de levereras till vårt kök.
Stillahavssardin Vancouverön
Stillahavsmakrill Vancouveön
Stillahavskummel Vancouverön
Stillahavsflundra Vancouverön
Stillahavssill Vancouverön
Stillahavssjötunga Vancouverön
Stillahavskungsfisk Vancouverön
Antibiotikafri | Gräsuppfödd | Levererad färsk eller rå | Godkänd för mänsklig konsumtion | WholePrey™-förhållanden

4. WHOLEPREY™ – SUPERMAT FÖR HUNDAR OCH KATTER

 
NATUREN SAMMANSATTE NÄRINGSÄMNENA SOM FINNS I DJUR FÖR ATT HELT TILLGODOSE MATBEHOVET HOS SÅVÄL VARGAR SOM HUNDAR. WholePrey™ representerar ORIJENs strävan efter att ge näring till hundar enligt deras biologiska behov. Detta genom att använda kött, inälvor och brosk i halter som speglar den naturliga dieten.
 • INÄLVOR Fyllda med så gott som alla näringsämnen din hund behöver för att må bra, inklusive vitaminer, mineraler, nyttiga fetter och aminosyror.
 • KÖTT Viktig källa till protein och fett samt vitamin A, B, D och K tillsammans med koppar, krom, folsyra, järn, magnesium, kalium, selen och zink.
 • ÄTBART BEN En rik källa till mineraler som kalcium, fosfor, magnesium och kalium i naturlig form som din hunds kropp lätt kan ta upp.

5. KOLHYDRATBEGRÄNSAD OCH LÅGGLYKEMISK

 
DIN HUNDS eller KATTS NATURLIGA KOST INNEHÅLLER FÅ KOLHYDRATER. Kolhydrater anses vara den ledande orsaken till övervikt och diabetes. Ändå innehåller de flesta konventionella foder 40 - 50 % kolhydrater, ofta från snabba sockerarter som potatis och tapioka som orsakar toppar i blodsockernivåerna och ökar fettlagringen.

KOLHYDRATER OCH PROTEIN

Förhållandet mellan protein och kolhydrater är enkelt: när det ena ökar minskar det andra. Det är därför ORIJENs foder är fyllt med minst 38 % protein, vilket lämnar mindre plats för kolhydrater. Medan protein är viktigt för att upprätthålla god hälsa har hundar inget biologiskt behov av kolhydrater och en överkonsumtion kan leda till övervikt eller diabetes.

Alla kolhydrater är inte skapade på samma sätt.

 • GLYCEMISKT INDEX (GI) är ett system för att rangordna kolhydrater baserat på deras effekt på blodsockret.
 • HÖGGLYKEMISKA kolhydrater som tapioka och potatis absorberas snabbt vilket orsakar toppar i blodsockernivåerna och en ökning av fettlagringen.
 • LÅGGLYKEMISKA kolhydrater som linser och kikärtor absorberas långsamt in i blodet och reducerar risken för fettlagring.

GLYKEMISK BELASTNING

Glykemisk belastning (GL) mäter hur fodret påverkar din hunds eller katts blodsockernivå. Det beräknas genom att multiplicera mängden kolhydrater i fodret, med glykemiskt index (GI), dvs hur snabbt de absorberas in i blodet.  Alla ORIJENfoder är lågglykemiska, och reducerar den glykemiska belastningen till GL 1.5.
BA-icon-small
BIOLOGISKT KORREKT
FÄRSKA REGIONALA INGREDIENSER
NO-icon-small
EGEN TILLVERKNING