OM ORIJEN


HUNDFODER


KATTFODER


TREATS


KUNDKLUBBARVi svara på dina frågor


Vi är passionerade när det gäller hundar och katter och älskar att prata med djurägare. Det är viktigt att du känner dig trygg hos oss och att du får svar på dina frågor.

Här nedan finner du ofta ställda frågor och dess svar. Om du har frågor eller funderingar är du alltid varmt välkommen att kontakta oss via telefon eller mail.


08-630 73 00/info@treeofpets.se
Helgfri mån–fre 8.00–17.00


 • Nya Orijen Whole Prey
  F: Varför ändra på ORIJEN ? Vilka ändringar har gjorts?

  arrow

  VI ÄR BANBRYTANDE. Vi utvecklar ständigt vår Biologiskt Korrekta filosofi och letar efter färska lokala råvaror samtidigt som vi förbättrar vår ångkokningsteknik för att kunna inkludera ännu fler färska ingredienser.

  MER FÄRSKT KÖTT: ORIJEN är det torrfoder för hundar och katter som innehåller mest färskt kött i världen och nya ORIJEN innehåller ännu mer FÄRSKT KÖTT. Faktum är att över hälften av allt kött i ORIJEN levereras helt färskt varje dag till vårt kök. Köttet har alltså inte varit fryst, utsatts för hetta eller kemiska konserveringsmedel.

  ORIJEN WHOLE PREY: Vi inkluderar kött, inälvor och brosk i särskilda mängder för att anpassa fodret efter den naturliga kosten vilket minskar behovet av syntetiska ingredienser. ORIJEN har faktiskt färre syntetiska ingredienser än något annat torrfoder för hundar och katter.

  FÄRSKA FRUKTER, GRÖNSAKER OCH BÄR levereras dagligen från lokala präriegårdar och fruktträdgårdar vilket tillhandahåller viktiga mikronäringsämnen i obearbetad och naturlig form.

  RÅVAROR TOPP TIO: ORIJENs topp tio råvaror är alla animaliska från fågel, fisk och kött samt dugliga som livsmedel för människor.

  MINSKAT GLYKEMISKT INNEHÅLL: Genom att ersätta potatis med lågglykemiska frukter och grönsaker har vi kraftigt minskat glykemiskt innehåll i allt foder från ORIJEN.

 • F. Vad betyder Biologiskt Korrekt?

  arrow

  Vårt Biologiskt Korrekta koncept är enkelt: Spegla rikedomen, färskheten och variationen i det kött som hundar och katter skulle äta naturligt, det de är utvecklade och anpassade för att äta. Fem hörnpelare speglar vårt Biologiskt Korrekta koncept:

  1. HÖG KÖTTHALT
  2. FÄRSKT KÖTT
  3. VARIATION PÅ KÖTT
  4. MINSKAT GLYKEMISKT INNEHÅLL
  5. FÄRSK FRUKT, FÄRSKA GRÖNSAKER & BÄR

 • F. Vad innebär "Whole Prey"?

  arrow

  Whole Prey är utvecklingen av ORIJENs Biologiskt Korrekta koncept: inslag av näringsrikt kött, organ, brosk och märg i lämplig mängd som speglar hundars och katters naturliga kost, vilket tar ORIJEN ännu närmare moder natur.

  II det vilda lever hundar och vargar på hel fisk, fågel eller vilt. De är utvecklade för att äta kött och inälvor. Näringsrik lever, hjärta och tarmar ger vitaminer och mineraler. Kött är en källa till protein samt viktiga aminosyror, ben och brosk tillför kalcium och fosfor - alla dessa näringsämnen finns på ett naturligt sätt i våra produkter.
  Jämför detta med dagens konventionella djurfoder som säljs som "vetenskapligt framtaget" men egentligen innehåller lite kött, är kolhydratbaserat och laddat med högprocessade ingredienser. Kontrollera ingredienserna och du hittar listor över de extra tillsatta aminosyror, vitaminer och mineraler som behövs för att ersätta de naturliga näringsämnen som saknats från början eller som förlorats på grund av överdriven bearbetning.

  ORIJEN Whole Prey speglar den kost som hundar och kattdjur är utvecklade för, och har ätit, i tusentals -om inte miljontals år. En näringsrik balans av färskt kött, inälvor och brosk i särskilda mängder minskar dramatiskt behovet av tillsatta ingredienser.

 • F. Bör min hund eller katts övergång till ORIJEN ske successivt?

  arrow

  Om du utfodrar med en annan sort av foder föreslår vi att du gör en övergång till Orijen under ett par dagar.

  Hundar och katter utfodras ofta med samma sorts foder dag ut och dag in, vilket innebär att en plötslig kostförändring gör det svårt för deras matsmältningssystem att anpassa sig. Det är därför det är viktigt att införa ny mat successivt. Det kommer att ge din hund eller katt tid att anpassa sig till sitt nya foder och minskar risken att magen blir orolig.

  Börja med att blanda 25 % av Orijen och 75 % av det gamla fodret. Ändra proportionerna långsamt under fem till sju dagar genom att gradvis öka mängden ORIJEN och minska mängden av det gamla fodret. Vid övergångens slut bör du utfodra med 100 % ORIJEN.

 • Näring & Hälsa
  F. Är ORIJENs höga proteinhalt bra?

  arrow

  Ja, absolut!

  Detta är förmodligen en av de vanligaste frågorna som ställs till vår kundtjänst eftersom det cirkulerar så många myter om proteinrik kost.

  Otaliga studier som publicerats under de senaste 15 åren har avslöjat myten om hög proteinhalt (vilken ofta späs på av multinationella företag som fortfarande tillverkar eller säljer spannmålsbaserade foder med låg proteinhalt).

  Sanningen är enkel – kost med hög animalisk proteinhalt passar alla hund- och kattraser. Genom att bättre matcha hundars och katters anatomiska fysiologi och naturliga dieter upptäcker man att en kost med en högre proteinhalt och mindre kolhydrater främjar deras hälsa och kondition.

  Dagens konventionella djurfoder är snål på protein och rik på kolhydrater (40-50 %). Eftersom kolhydrater inte är en del av den naturliga dieten bör det inte komma som någon överraskning att kolhydrater inte är näringsmässigt nödvändigt (i någon utsträckning) för hundar och katter./p>

  Hundar och katter är utvecklade för att få sin energi från animaliskt protein och fett, inte från kolhydrater som härstammar från spannmål.

 • F. Varför finns inte kolhydrater i fodrets analys?

  arrow

  Det beror på att AAFCO har beslutat att inte ta med kolhydrater i analysen. Ett beslut som är svårt att förstå eftersom kolhydrater utgör över 50 % av många konventionella djurfoder.

  Du kan alltid avgöra den ungefärliga mängden kolhydrater i ett foder genom att lägga ihop protein, fett, vatten, fiber samt aska och sedan subtrahera denna summa från totalt 100 %. Detta kommer att ge dig en ungefärlig uppfattning om den totala mängden kolhydrater i fodret.

 • F: Proteinnivåer - Påverkar en högre proteinhalt njurarna?

  arrow

  Nej, det finns ingen vetenskaplig studie som visar att en hög halt av protein har någon negativ effekt på njurarna hos hundar eller katter. Ta gärna del av artiklarna i vårt bibliotek för vidare information. http://www.championpetfoods.com/library/

 • F. Urinhälsa- Främjar ORIJEN urinhälsan?

  arrow

  Ja. Tack vare högt köttinnehåll och låg magnesiumhalt är ORIJEN naturligt surt och bidrar till att främja en sund urinvägshälsa.

  Det är viktigt att husdjur som är benägna att få urinvägsinfektioner eller utveckla urinkristaller får så mycket färskt vatten som de kan dricka för att hjälpa till att spola urinvägarna och späda ut urinen. Ett ökat vattenintag kan vara nödvändigt för att underlätta matsmältningen eftersom ORIJEN har mycket högre proteinhalt och är mycket näringsrikt. Med ett pH på mellan 5,5 och 6, som är naturligt svagt surt, är vår kost väl lämpad för att främja en välfungerande urinvägshälsa hos både katter och hundar.

 • F: Övervikt - Passar ORIJEN för mitt överviktiga husdjur?

  arrow

  Ja, absolut! ORIJEN har en Biologiskt Korrekt sammansättning av energi - mer energi tillförs från protein och mindre energi tillförs från kolhydrater.

  Kolhydrater är tomma kalorier - de har ingen direkt funktion i hunden och kattens kropp utan ger endast socker som energi, vilket snabbt omvandlas till glukos i blodet. Om kolhydrater finns i överskott (vilket ofta är fallet) omvandlas de lätt till kroppsfett.

  Protein levererar lika mycket energi som kolhydrater men har en helt annan effekt på kroppen. Till skillnad från kolhydrater är protein livsviktigt och en Biologiskt Korrekt energikälla.

 • F. Storvuxna valpar - Passar ORIJEN för valpar av storvuxna raser?

  arrow

  Ja. ORIJEN PUPPY LARGE BREED är speciellt framtagen för tillväxten hos stora valpar.

  American College of Veterinary Nutrition (ACVN) fastställer att kosten för stora valpar bör ha ett måttligt energiintag och ett perfekt mineralintag. ORIJEN Large Breed Puppy är framtagen med dessa specifika behov i åtanke:

  1. Energiinnehållet i ORIJEN Large Breed Puppy är lägre än i vårt foder för vuxna hundar för att undvika ett överskott av energi (kalorier) och felaktig tillväxt. Lågglykemiska kolhydratkällor främjar maximal kondition och hjälper till att hantera kroppsvikt
  2. Kalciumhalten ligger mellan 1,2 % och 1,5 %
  3. Halten av kalcium och fosfor ligger inom gränserna för vad som definieras som optimalt för växande stora valpar (1.2:1-1.4:1)

  Besök vårt bibliotek om du vill läsa mer om behoven hos växande stora valpar http://www.championpetfoods.com/library/

 • F: Storvuxna hundraser - Påverkar en hög proteinhalt ledhälsan?

  arrow

  Forskning om tillväxten hos rasen Grand Danois (Nap RC, Nederländerna) har visat att proteinnivån i en diet inte har någon signifikant inverkan på skelettutvecklingen. Högt proteinintag leder inte till ökad risk för ledhälsoproblem och har inte heller någon inverkan på utvecklingen i den längsgående tillväxten av benet. Protein orsakar inte ortopediska problem men det kan andra näringsämnen göra.

  Det är inte för mycket protein som orsakar ledbesvär utan för mycket mat, överdriven mineralhalt samt genetik som kan bidra till artrit och ortopediska problem. Observera att de flesta ortopediska besvär och ledbesvär är ärftliga men överviktiga valpar och hundar har en större risk att uppleva smärta och obehag samt större att utveckla ledhälsoproblem som unga vuxna och även artrit senare i livet.

 • F: Äldre hundar- Passar ORIJEN för min äldre hund?

  arrow

  Ja, absolut! Traditionellt har en kost med lägre proteinhalt rekommenderats för äldre hundar men detta tänkande har kategoriskt avvisats inom ny forskning. När hundar åldras är en proteinrik kost speciellt viktig för att upprätthålla maximal hälsa.

  Förhållandet mellan kolhydrater och protein är en viktig faktor i kosten hos äldre hundar. När proteinnivån är hög är kolhydratnivån låg. Det är med andra ord bra för äldre hundar eftersom en överdriven mängd olämpliga kolhydrater (som helt enkelt är socker) är det sista näringsämnet som äldre hundar behöver i sin kost.

  Besök gärna vårt bibliotekWhite Paper för mer information om detta ämne.

 • F. Vad är skillnaden mellan ORIJEN och ACANA?

  arrow

  Det finns många skillnader mellan ACANA och ORIJEN men båda speglar vår tro på vikten av Biologiskt Korrekta dieter med ingredienser som är färska och lokala och som aldrig framställts av en tredje part.

  Fem av de huvudsakliga skillnaderna sammanfattas nedan:

  1. KÖTTINNEHÅLL: ORIJEN innehåller 75-80 % kött. ACANA innehåller 40-65 % kött, beroende på produkt.
  2. FÄRSKT KÖTT: ORIJEN är tillverkat av upp till 50 % färskt kött jämfört med ACANA som har mellan 9-30 % färskt kött.
  3. VARIATION AV FÄRSKT KÖTT: ORIJEN har minst sex olika varianter av färskt kött medan ACANA innehåller upp till tre olika varianter. ORIJEN innehåller också "Whole Prey" vilket inkluderar kött, utvalda inälvor, brosk och märg vilket ger livsnödvändiga vitaminer och mineraler på ett naturligt och ej syntetiskt tillsatt sätt.
  4. PROTEIN:ORIJEN innehåller 38-42 % protein medan ACANA innehåller mellan 25-35 %.
  5. KOLHYDRATER: ORIJEN för hundar har maximalt 25 % kolhydrater och 20 % i kattfoder. ACANA har ungefär 25-30 % kolhydrater.

  Kort sagt efterliknar ORIJEN och ACANA din katt eller hunds naturliga matvanor, med höga halter av färskt kött och låga halter av kolhydrater. Trots något lägre proteinhalt än ORIJEN har Acana ett oslagbart värde och pris som gör Biologiskt Korrekt djurfoder tillgängligt för en bredare skara djurägare.

 • F: Aminosyror – Innehåller ORIJEN aminosyror?

  arrow

  ORIJEN innehåller 100 % naturliga aminosyror! Alla nödvändiga aminosyror för hundar och katter förekommer naturligt i våra oöverträffade färska köttingredienser. Vårt Whole Prey koncept innebär att färskt kött och färska organ förekommer i samma mängd som din hund eller katt skulle konsumera i naturen vilket innebär att inga syntetiska aminosyror behövs.

  Jämför detta med konventionella foder som innehåller lite kött och ännu mindre färskt kött. Eftersom dessa foder inte har värden som matchar den naturliga dieten krävs tillskott av syntetiska aminosyror.

 • F: Taurin - ORIJEN innehåller mycket Taurin. Vilken är källan?

  arrow

  ORIJEN innehåller 75-80 % kött (där taurin finns naturligt) vilket gör att det inte behövs några tillsatser. Jämför med ingredienserna i konventionella djurfoder som inte innehåller tillräckligt med taurin i naturlig form (från kött) och där man istället måste komplettera med artificiellt framställt taurin.

 • F:Kalcium / Fosfor – Varför har inte ORIJEN kalcium eller fosfor som ingredienser?

  arrow

  ORIJEN har 100 % naturligt kalcium och fosfor. Kalcium och fosfor förekommer naturligt i de ätbara ben och den brosk som finns i våra köttingredienser. ORIJENs Whole Prey koncept innebär att ätbara ben, brosk och märg finns i de mängder som din hund eller katt skulle få i sig i naturen. Alltså finns det ingen anledning att lägga till artificiellt framställt kalcium och fosfor. Det är därför kalcium och fosfor listas i produktanalysen men inte bland ingredienserna!

  Jämför detta med konventionella foder som innehåller lite kött och ännu mindre färskt kött. Eftersom dessa foder inte har värden som matchar den naturliga dieten är det viktigt med tillskott av syntetisk kalcium och fosfor.

 • F: Fett– Hur kommer det sig att foder från ORIJEN har en fetthalt på 15-20 % men mycket lite fett tillsatt bland ingredienserna?

  arrow

  ORIJEN har höga halter av färskt kött. De två största näringsrika beståndsdelarna i färskt kött är protein och fett. Genom att använda stora mängder färskt kött kan vi minimera mängden tillsatt fett bland våra ingredienser.

  Jämför detta med konventionella foder som innehåller lite eller inget färskt kött alls. Eftersom dessa foder inte har värden som matchar den naturliga dieten behövs mer tillsatt fett.

 • F: Glukosamin / Kondroitin - ORIJEN har mycket höga halter av glukosamin och kondroitin. Vilken är källan?

  arrow

  Glukosamin och kondroitin förekommer naturligt i det färska kött som används i ORIJEN. ORIJENs Whole Prey koncept innebär att fodret innehåller lika mycket färskt brosk som din hund eller katt skulle konsumera i naturen.

  I själva verket innehåller ORIJEN 75-80 % kött- och fiskingredienser och vårt färska kött är framför allt en stor källa till naturlig glukosamin och kondroitin. Det är därför glukosamin och kondroitin listas på produktanalysen men inte bland ingredienserna!

  Jämför detta med konventionella foder som innehåller lite kött och ännu mindre färskt kött. Eftersom dessa foder inte har värden som matchar den naturliga dieten, krävs tillskott med syntetisk glykosamin och kondoitrin.

 • F: Örter - Varför innehåller ORIJEN örter?

  arrow

  ORIJEN är utformat för att matcha den naturliga dieten så nära som möjligt men i torrfoderformat. Örter är en del av alla katter och hundars naturliga diet och spelar en viktig roll för samspelet mellan god hälsa och kondition. Våra örter väljs ut av en av Nordamerikas ledande homeopatiska veterinärer.

 • F: Jod - ORIJEN innehåller organisk kelp. Så, har ORIJEN hög jodhalt?

  arrow

  Nej. ORIJEN innehåller från 2,45 mg/kg till 7,3 mg/kg jod – nära de nedre gränser som inrättats av AAFCO (i hundfoder sätter AAFCO minimigränsen till 1,5mg/kg och maxgränsen på 50mg/kg). Den kelp som finns i ORIJEN innehåller 64 mineraler, i mycket biotillgänglig organisk form..

 • UTFODRINGSTIPS
  F: Har ni några utfodringstips?

  arrow

  Vi rekommenderar att du utfodrar din hund två gånger om dagen. Dela upp den rekommenderade mängden i utfodringstabellerna på två måltider, serverade med åtta till tolv timmars mellanrum. Du kan behöva justera portionerna efter din hunds matvanor men kom ihåg att en slank hund är en hälsosam hund!

  BYTE AV FODER

  Hundar och katter utfodras ofta med samma foder vilket innebär att en plötslig kostförändring gör det svårt för deras matsmältningssystem att anpassa sig. Det är därför viktigt att byta foder gradvis. Det kommer att ge din hund eller katt tid att anpassa sig till sitt nya foder och minskar risken att magen blir orolig.

  Börja med att blanda 25 % av det nya fodret med 75 % av det gamla fodret. Ändra proportionerna långsamt under fem till sju dagar genom att gradvis öka mängden ORIJEN och minska mängden av det gamla fodret. Vid övergångens slut bör du utfodra med 100 % ORIJEN.

  VATTEN

  Cirka 70 procent av din hund- eller katts kropp består av vatten , vilket är avgörande för vävnaden och cellernas funktion. I själva verket är vatten viktigare än något annat näringsämne för din hund eller katt

  När det är varmt eller om din hund är sjuk, särskilt med diarré, är vatten ännu viktigare. Så se till att FÄRSKT och RENT vatten alltid finns tillgängligt!

  GE INTE FÖR MYCKET FODER

  Många hundar har stor aptit och äter allt du ger dem. Eftersom ORIJEN är mycket välsmakande, måste du vara noga med att inte ge för mycket mat.

  Många avföringsproblem kan rättas till genom att minska fodermängden under dagen. En lös mage är oftast ett tecken på överutfodring.

  Oavsett ålder så kan fetma orsaka allvarliga hälsoproblem. Även om vårt foder har utfodringstabeller tryckta på förpackningarna så är alla hundar och katter olika. Dessa tabeller är därför endast en riktlinje.

  Håll ett öga på din hund eller katts hälsotillstånd. Utfodra lite mer om han eller hon ser för mager ut. Om han eller hon ser ut att väga lite för mycket, minska då ned på fodergivan med en mindre mängd i taget.

  Även om din hund eller katt kan verka hungrig så är hälsotillståndet det bästa måttet på hur mycket du ska utfodra. Om du stöter på problem eller behöver råd och tips är du alltid varmt välkommen att kontakta oss.

  HUNDGODIS
  Vi alla älskar att ge hundgodis till våra hundar. Men godis bör ges med måtta och utgöra fem procent eller mindre av hundens dagliga matintag. Resten bör komma från ett komplett och näringsrikt foder. Läs gärna om ORIJEN Frystorkat Hundgodis här http://www.orijen.ca/dog-food/freeze-dried-dog-treats/

  Försök att använda de minsta bitarna du kan om du ger hundgodis ofta som under träningsövningar.

 • F. Finns ORIJEN som våtfoder?

  arrow

  VÅTFODER

  Här på ORIJEN och ACANA säljer vi endast det vi själva tillverkar i vårt egna kök. Det gör oss unika i dagens djurfoderindustri där de flesta djurfoder tillverkas i fabriker som inte har något samband med varumärket (egna märkesvaror). Dessutom utvecklar dessa företag sina produkter utifrån säljmöjligheter snarare än tydliga mål, visioner eller värden.

  ORIJENs filosofi är annorlunda.

  Vi tillverkar vårt foder i våra prisvinnande kök och använder oss av färska ingredienser från vår region i Kanada. Med andra ord så tillverkar vi inte foder för andra och vi tillåter inte heller att andra tillverkar foder åt oss.
  Det är en väldigt annorlunda produktionsprocess att tillverka våtfoder och nästan allt våtfoder för hundar och katter i Nordamerika görs i en av två mycket stora konservindustriföretag. Vi skulle enkelt kunna följa industrimodellen och låta ett annat företag tillverka våtfoder åt ORIJEN men vi är inte bekväma med idén att ORIJEN tillverkas utanför våra anläggningar och därför har vi inga planer på att sälja ORIJEN på burk.

  Med det sagt så är ORIJEN Frystorkat Foder ett utmärkt och biologiskt alternativ till vanlig burkmat. Till skillnad från vanligt våtfoder så tillverkas ORIJEN Frystorkat Foder av genuint färska ingredienser som innehåller 90 % färskt eller rått kött och tillreds utan tillagning så att det fullt ut behåller den naturliga smaken och alla nyttigheter från våra genuint färska ingredienser.

  Vill du ha mer information om ORIJEN Frystorkat Foder? Var god klicka på följande länk http://http://orijen.se/dog-food/freeze-dried-dog-food//

 • INGREDIENSER
  F: Godkända som människoföda - Är ORIJENs ingredienser klassificerade som människoföda?

  arrow

  Vår närproducerade fågel, fisk, ägg, rött kött och vilt har gått igenom kontroller för att kunna klassificeras som människoföda av Kanadas regering innan det levereras färskt till våra kök varje dag.

  I certifierade anläggningar där kvalitén på ingredienserna är högsta prioritet produceras vårt köttmjöl och fett från kyckling, fisk och kalkon enbart från djur som är klassificerade som människoföda. Dessa anläggningar kontrolleras regelbundet av Förenta Staternas jordbruksdepartement (USDA), Förenta Staternas livsmedelsmyndighet (FDA) och Kanadas livsmedelsmyndighet (CFIA).

 • F: Varför påstår vi att våra ingredienser är genuint färska? Håller alla färska ingredienser samma höga kvalitet?

  arrow

  RÅ innebär att ingrediensen inte har tillagats före bearbetning men att den har bevarats genom frysning, kemiska konserveringsmedel eller en kombination av båda två..

  FÄRSK innebär att köttet inte har varit fryst och att det inte innehåller några konserveringsmedel. Den avgörande faktorn till vår kapacitet och överlägsna smak är att ORIJEN tillverkas av FÄRSKT NÄRPRODUCERAT KÖTT som levereras till oss varje dag, till skillnad från de flesta andra djurfoder.

 • F: Färsk eller rå? - Vad är skillnaden?

  arrow

  Rå innebär att ingrediensen inte har tillagats före bearbetning men att den har bevarats genom frysning, kemiska konserveringsmedel eller en kombination av båda två.

  Färsk innebär att köttet inte har varit fryst och att det inte innehåller några konserveringsmedel. Den avgörande faktorn till vår kapacitet och överlägsna smak är att ORIJEN tillverkas av FÄRSKT NÄRPRODUCERAT KÖTT som levereras till oss varje dag, till skillnad från de flesta andra djurfoder.

 • F: Varifrån kommer vår färska kyckling och kalkon? Är de frigående?

  arrow

  Vår färska kyckling och kalkon som är 100 % frigående kommer från kanadensiska kycklingodlare i Alberta och från Kanadas vackra stillahavskust.

  De föds upp i en öppen och väderskyddad ladugårdsmiljö där de kan gå fritt, äta, sova och lägga ägg som de vill. Vår kyckling och kalkon håller därför högsta standard och levereras FÄRSKA VARJE DAG fyllda av näringsämnen, så det behövs inga konserveringsmedel.

  Läs mer om våra FÄRSKA NÄRPRODUCERADE INGREDIENSER för att veta mer.

 • F: Färska ägg - Varifrån kommer våra färska ägg? Är det hela ägg?

  arrow

  En av jordens mest fantastiska råvaror är våra närproducerade ägg som är lagda i rede. De levereras FÄRSKA och HELA varje dag och klassificeras som människoföda.

  Läs mer om våra FÄRSKA NÄRPRODUCERADE INGREDIENSER för att veta mer.

 • F: Färsk fisk - Varifrån kommer vår färska fisk? Är de vildfångade?

  arrow

  SÖTVATTENSFISK: Från de rena och kalla nordliga sjöarna i Alberta, Saskatchewan, Winnipeg och de nordvästra delarna av Kanada fångas vår sötvattensfisk vilt året runt.

  SALTVATTENSFISK: Av oberoende fiskare i Stilla havet i norra Vancouver fångas vår saltvattensfisk på ett hållbart sätt där sill och flundra fångas vilt. Beroende på säsong är laxen vild eller odlad.

  Läs mer om våra FÄRSKA NÄRPRODUCERADE INGREDIENSER för att veta mer.


 • F: Färsk fisk - Testas fisken för tungmetaller såsom kvicksilver?

  arrow

  Ja. Trots att vår fisk kommer från rena sjöar i norra Kanada och det kanadensiska stillahavsområdet så tillhandahåller våra leverantörer testresultat för tungmetaller och för kvicksilver. Vi testar även våra slutprodukter för dessa metaller..

  Vår färska fisk har gått igenom kontroller för mänskliga livsmedel, uppfyller Kanadas regerings alla livsmedelsregler för daglig konsumtion samt tillhandahåller en källa i världsklass av DHA och EPA Omega 3-fettsyror.

  Läs mer om våra FÄRSKA NÄRPRODUCERADE INGREDIENSER för att få veta mer.

 • F: Frukter & grönsaker – Är ORIJENs frukter och grönsaker färska? Varifrån kommer de?

  arrow

  ORIJEN använder sig inte av spannmål utan våra frukter, grönsaker och bär med lågt GI-värde kommer från västra Kanadas bördiga prärier och fruktodlingar.

  Andra foder innehåller en hög andel spannmål och en bråkdel frukt och grönsaker (oftast sönderdelade och från okänd källa). ORIJEN ersätter oönskat spannmål med våra färska frukter och grönsaker som levereras färska och hela varje dag från vårt närområde.

  Läs mer om våra FÄRSKA NÄRPRODUCERADE INGREDIENSER för att få veta mer.

 • F: Inga ingredienser från Kina – Innehåller någon av ACANA och ORIJEN hund- och kattfoder ingredienser från Kina?

  arrow

  Vi importerar inga ingredienser från Kina. Alla våra mineraler är producerade i och har sitt ursprung i Kanada. Våra vitaminer kommer i första hand från Nordamerika. Om de inte finns tillgängliga här i Kanada så har vi tre andra länder i Europa som vi importerar från: Schweiz, Tyskland och Frankrike.

  För mer detaljerad information om vårt produktinnehåll, var vänlig klicka här varje produkts information.

 • F: Etoxikin - Innehåller ORIJEN etoxikin?

  arrow

  Champion Petfoods ingredienser och foder konserveras aldrig med etoxikin eller något annan kemiskt konserveringsmedel.

  Etoxikin används vanligen som konserveringsmedel i fiskingredienser som framställs i USA. Vi använder två typer av fiskingredienser: färsk fisk och fiskmjöl.

  FÄRSK FISK. Vår fisk fångas vilt i vårt närområde och levereras FÄRSK vilket definieras som "ofryst och utan konserveringsmedel". Vår fisk innehåller inte etoxikin

  FISKMJÖL. Eftersom etoxikin är vanligt i hela leveranskedjan för fiskmjöl samarbetar vi direkt med våra fiskmjölsleverantörer (vi har inga agenter eller mellanhänder) och betalar en extra bonus för att få vårt fiskmjöl konserverat med en egen blandning av E-vitamin och växtextrakt. Vårt fiskmjöl innehåller inget etoxikin.

  Champion Petfoods etoxikinstandard är satt till en låg spårningsnivå och får inte överstiga 5 ppm (delar per miljon) av etoxikin vilket motsvarar 0,0005 % eller hälften av en tusendel av 1 % – den lägsta gränsen som de flesta certifierade laboratorier kan upptäcka eller mäta.

 • F: BHA/BHT - Innehåller ORIJEN BHA/BHT?

  arrow

  Champion Petfoods ingredienser och livsmedel konserveras aldrig med etoxikin eller något annan kemiskt konserveringsmedel.

  Hos Champion använder vi oss inte av BHA eller BHT (eller något annat konserveringsmedel) i våra djurfoder eller ingredienser. Alla våra ingredienser och foder konserveras med vår patentskyddade blandning av E-vitamin och utvalda växtextrakt.

  BHA och BHT är vanligt förekommande i leverantörskedjan för djurfoder (t.ex. finns det en del BHA och BHT i foder för kyckling, kalkon och anka). Vi arbetar med våra leverantörer så att vi kan försäkra oss om att Champions slutprodukter håller måttet.

  Champions spårningsnivår för BHA/BHT är satt till en mycket låg nivå, den får inte överstiga 5 ppm (delar per miljon) av etoxikin vilket motsvarar 0,0005 % eller hälften av en tusendel av 1 % – den lägsta gränsen som de flesta certifierade laboratorier kan upptäcka eller mäta.

 • KVALITETGARANTI
  F. Många hund- och kattfoder görs av fabriker som inte ägs eller kontrolleras av varumärket. Hur är det med ORIJEN?

  arrow

  Vi äger och driver våra prisbelönta kök i Morinville, Alberta där vi uteslutande gör ORIJEN och ACANA hund- och kattfoder. I våra nya kök i Oakville, Ontario produceras uteslutande ORIJENs frystorkade foder och hundgodis. Det är enkelt – vi tillåter inte att våra foder tillverkas någon annanstans och vi tillverkar inte heller något annat foder.

 • F. Vilken typ av processer för kvalitetssäkring följer ni?

  arrow

  I alla stadier av produktionen och beredningen använder vi både Good Manufacturing Principals – ett världsomspännande system för kontroll och styrning av tillverkning och kvalitetskontroll av livsmedel – och Hazard Analysis and Critical Control Point Analysis (HACCP) – en internationellt erkänd och systematiskt förebyggande strategi för livsmedelssäkerhet..

  Vårt kvalitetsledningssystem sträcker sig långt utanför vår fabrik – från våra distributionspartner till våra råvaruleverantörer som vi alla känner och litar på. Alla köttingredienser är godkända av Kanadas regering och produceras uteslutande från djur som klassificeras som människoföda.

  Vårt färska kött, bestående av kyckling, kalkon, ägg, fisk, nötkött, griskött, vildsvin, bison och lamm produceras i vårt närområde i kvalitetsanläggningar som är federalt godkända för klassificering som människoföda. Våra färska råvaror från trakten uppfyller AAFCOs definition av "färsk" där kylning är den enda formen av konservering – inga kemikalier, ingen värme eller frysning!

  Men kanske är vår internationella trovärdighet den bästa garantin för kvalitet. Hos Champion tillverkar vi allt foder själva. Du kan vara säker på att ORIJEN aldrig produceras eller förpackas i någon annan anläggning än vår egen.

 • F. Vad är det första "Pet Food Recall Program"?

  arrow

  Champion Petfoods är stolta över att vara medlemmar av det första "Pet Food Recall Program". Detta är en frivilliginsats som består av en koalition av ansvariga hund- och kattfoderproducenter som bestämt sig för att upplysa sina kunder och konsumenter i händelse av att en produkt återkallas.

  Vi arbetar för fodersäkerhet och vill ge välbefinnande åt katter och hundar och de människor som älskar dem. I det osannolika fall att något av våra foder skulle återkallas, kontaktar vi dig omgående med information om de berörda produkterna, orsaken till återkallelsen och om eventuella åtgärder som kan behöva vidtas. Vi kommer att lägga ut information på vår hemsida och kommer att meddela lämpliga tillsynsmyndigheter.

 • F. Djurtester

  arrow

  Detta är en fråga som ställs ofta till oss och vår åsikt om djurtester är väldigt enkel – vi genomför endast test som vi kan tänka oss att vår egen hund eller katt deltar i.
  Om det inte är okej för våra egna hundar eller katter så är det inte heller okej för andra hundar och katter.

  Vi utför endast icke-invasiva tester så som smakfullhet, urinets pH värde, matsmältning (endast avföringsanalyser) och AAFCOs matningsförsök.

 • FÖRPACKNING OCH FÖRVARING
  F. Förvaring och bäst före-datum

  arrow

  ORIJEN förvaras bäst inomhus i en återförslutningsbar behållare gjord av något intakt material som till exempel plast. ORIJEN-förpackningen i sig själv fungerar också bra så länge den är tätt försluten för att bibehålla lufttätheten efter öppning.

  Det behövs ingen kylning av ORIJEN, lämplig temperatur för förvaring ligger på 10-20 grader Celsius. Långvarig exponering för höga temperaturer ökar oxidationen och minskar hållbarheten liksom exponering för direkt solljus. Det är bäst att förvara fodret svalt och mörkt.

  ATT FÖRSTÅ VÅR DATUMMÄRKNING

  Bäst före-datumet står skrivet på den övre delen av ORIJEN-förpackningens baksida. Vi markerar ORIJEN med DAG, MÅNAD och ÅR

  Från det att våra foder har producerats och paketerats så är det ungefär 15 månader till förfallodatum. Störst inverkan på ORIJENs hållbarhet har värme, fukt och ljus. Efter öppning bör du förvara fodret i en lufttät behållare eller försluta förpackningen ordentligt och förvara den på en sval och torr plats utan direkt solljus (se förvaring av ORIJEN ovan).

  Om du förvarar fodret i en väl försluten behållare så är ORIJEN hållbart i månader.

 • F. Varför är vissa påsar vakuumförpackade och andra inte?

  arrow

  ORIJEN-förpackningen är fullständigt ogenomtränglig för att bevara vårt foder så färskt som möjligt. Under förpackningsprocessen drar vår luftevakuering ut all överskottsluft ur påsarna före försegling. Beroende på fodrets densitet, hur det kommer in i förpackningen och den omgivande temperaturen så kommer vissa påsar att innehålla mer luft än andra. Även om bara vissa av våra förpackningar kommer att verka vacuumförpackade så är fodret alltid lika färskt i varje påse.

 • ATT KÖPA ORIJEN
  F. Var kan jag hitta en lokal återförsäljare av ORIJEN?

  arrow

  Vi låter ORIJEN endast säljas via veterinärer och zoofackhandel. Via vår funktion ”sök återförsäljare” kan du hitta återförsäljare i ditt område

 • F. Har ni någon uppfödarklubb?

  arrow

  Är du en registrerad uppfödare i SKK eller FCI kan vi erbjuda dig medlemskap i vår uppfödarklubb. Du kan ansöka om att gå med i vår uppfödarklubb här på hemsidan.

 • Vanliga frågor om ORIJEN frystorkat foder
  Är ORIJEN frystorkade foder och hundgodis nytt för Champion Petfoods?

  arrow

  Ja, det är det. I September 2011 så skaffade sig Champion Kanadas största och mest avancerade kök för frystorkning. Sedan dess har vi varit upptagna med att omvandla våra nya kök från att tillverka frystorkade livsmedel åt människor till att göra frystorkat hundfoder..

 • Varför har Champion Petfoods börjat med frystorkning?

  arrow

  För att utöka vårt Biologiskt Korrekta™ koncept och skapa foder som motsvarar en så naturlig kost för hundar och katter som möjligt. Frystorkning är det idealiska för matkonservering. Till skillnad från andra djurfoder så bibehåller ORIJEN frystorkade foder och hundgodis alla de naturliga egenskaperna från våra färska ingredienser genom att beredas utan tillagning.

 • Champion har alltid producerat och förpackat sitt eget foder. Ägs köken där ORIJEN frystorkade foder och hundgodis framställs av Champion?

  arrow

  Självklart! Här på Champion har vi tillverkat vårt eget foder i våra kök i över ett kvarts sekel. Vi brinner för det vi gör och tillverkar allt ORIJEN-foder själva i våra moderna kök för frystorkning där vi själva också kontrollerar hela tillverkningsprocessen. Vi tillverkar inte foder för andra företag och tillåter inte heller att vårt foder tillverkas av något annat företag. VI VILL INTE HA DET PÅ NÅGOT ANNAT SÄTT. VI TROR INTE ATT DU VILL DET HELLER.

 • Vad är skillnaden mellan frystorkat och torkat foder? Är det inte samma sak?

  arrow

  Inte alls. När man torkar foder så innebär det att man först värmer det för att låta det mesta av vattnet avdunsta. Vattnet avlägsnas i tre steg: först omvandlas det från fast form till vätska och sedan till ånga. Under en sådan process förlorar fodret mycket näring under den andra fasen och under den tredje fasen så förändras dessutom smaken. Frystorkning som görs utan uppvärmning behöver endast två steg eftersom det inte finns något vätskesteg. Detta innebär att ENDAST VATTEN tas bort och således bibehåller våra färska och obehandlade ingredienser all sin sin smak och näring.

 • Hur tillverkar man frystorkat foder?

  arrow

  För att bibehålla de färska ingrediensernas höga näringsvärde och goda smak börjar vi med att snabbfrysa allt och sedan, i lågtempererade (-50°C) speciella tryckkammare, omvandlas det frusna vattnet under en 18 timmars-process direkt till ånga utan att åstadkomma någon vätska. Det innebär att VATTNET och ENDAST VATTNET försvinner och på detta sätt behåller alltså det näringsrika fodret sin goda smak – PRECIS SOM DET SKA VARA. ORIJEN frystorkade foder och hundgodis har alltså kvar all sin näring och en smak som din hund kommer att älska.

 • Är Orijen Frystorkat foder dyrt att tillverka?

  arrow

  A. Det finns två huvudsakliga skäl till varför frystorkat foder kostar mer:
  INGREDIENSER och FRYSTORKNINGSPROCESSEN.
  • INGREDIENSER: Vi fokuserar på lokala hållbara ingredienser som klassificeras som människoföda och levereras FÄRSKA till våra kök. Det innebär att våra ingredienser kostar mer än de som vanligtvis används i djurfodersindustrin.
  • FRYSTORKNINGSPROCESS: Vår frystorkningsprocess är både känslig och tidskrävande — det tar 18-24 timmar i frystorkningskammaren innan fodret är klart för paketering..

 • Utfodra med ORIJEN frystorkat foder
  Hur ska jag förvara ORIJEN frystorkat foder?

  arrow

  Förvara det frystorkade fodret på en sval, torr och mörk plats. Du kan förvara maten i originalförpackningen med Ziploc-funktion eller använda dig av en lufttät matbehållare. Du behöver inte ha fodret i kylskåp, förvara det bara svalt, torrt och mörkt.

 • Hur länge kan jag förvara ORIJEN frystorkat foder i medaljongform?

  arrow

  Med rätt förvaring kommer ditt frystorkade ORIJEN foder vara bra till det bäst före-datum som anges på förpackningen. Bäst före-datumet anges: dag, månad, år

 • Hur bör jag göra en övergång från mitt gamla foder till det nya ORIJEN frystorkade fodret?

  arrow

  Vi rekommenderar en successiv övergång till ORIJEN frystorkat foder. Använd utfodringsanvisningarna på förpackningen för att fastställa rätt fodermängd.

 • Vilken temperatur ska vattnet ha när jag bereder maten?

  arrow

  Vattentemperaturen bör vara varm men inte het. En temperatur på 37 grader Celsius är den kroppstemperatur de flesta rovdjur har. Använd INTE hett
  eller kokande vatten då din hund kan bränna sig i munnen och du på fingrarna! Kallt vatten går bra men det kommer att ta längre tid att bereda fodret och även minska smaken lite..

 • Hur länge kan jag förvara fodret i kylskåpet när jag väl har berett det?

  arrow

  Hantera din färdigberedda ORIJEN frystorkade foder precis som du hanterar rå mat. Vi rekommenderar att du kyler okonsumerad mat omedelbart. Rester kan förvaras i kylskåp i upp till 3 dagar.

 • Hur rengör jag efter beredning och servering av maten?

  arrow

  Se till att tvätta av alla ytor, köksredskap och händerna efter att ha hanterat rått kött, fågel eller fisk.

 • Kan jag kombinera det nya ORIJEN frystorkade fodret med mitt ORIJEN torrfoder?

  arrow

  Ja. Det bästa är att smula ner lite av ORIJEN frystorkat foder i ORIJEN torrfoder. Vi garanterar att din hund kommer att visa än mer entusiasm när det är matdags.

 • Kan jag ge fodret utan att tillsätta vatten?

  arrow

  I naturen äter hundar mat som har en vattenhalt på 80 %. Vi litar på att naturen vet bäst därför rekommenderar vi dig att tillsätta
  vatten. Färskt kött innehåller 65-80 % vatten så när man tillför vatten återställer man fodret till sitt naturliga tillstånd. Genom att tillsätta vatten får fodret tillbaka den förlorade fukthalten, det smakar bättre och din hunds matsmältning ökar.

 • Treats
  Vad gör ORIJEN hundgodis speciellt??

  arrow

  Till att börja med frystorkas det i våra egna kök av färska närproducerade ingredienser vilket vi är unika med i djurfoderindustrin. ORIJEN hundgodis speglar vår Biologiskt korrekt™-filosofi. Det består av unika blandningar av 100 % färskt och närproducerat kött. Resultatet blir ett otroligt gott, helt naturligt och biologiskt perfekt hundgodis!

 • Vem levererar de ingredienser som används i ert hundgodis?

  arrow

  Vi använder samma pålitliga leverantörer som till ORIJEN och ACANAs torrfoder men också ett par nya spännande leverantörer! Läs mer om våra FÄRSKA LOKALPRODUCERADE INGREDIENSER för att få veta mer om vår gårdsuppfödda hjort från Morinville, våra ägg från frigående höns och vår färska vaktel.

 • Har ni bara godis till hundar?

  arrow

  Ja till en början har vi bara det. Vårt forsknings- och utvecklingsteam arbetar med att utveckla kattgodis och vi lovar att det kommer att vara värt väntan!

 • Hur många smaker finns det på hundgodiset?

  arrow

  Vi har 8 unika smaker att välja på. Tre smaker är utformade för att matcha våra ORIJEN torr- och frystorkade foder och fem smaker med ingredienser från endast ett djur

 • Vad för slags ingredienser använder ni i ert hundgodis?

  arrow

  ORIJEN hundgodis är fyllt med naturliga smaker av FÄRSKT kött, vilt och fågel som är uppfödda i vår närmiljö av människor vi känner och litar på. Vårt hundgodis innehåller 100 % kött, varsamt frystorkat och fritt från konserveringsmedel – perfekt för att hålla din hund glad och frisk.

 • Hur mycket hundgodis kan jag ge per dag?

  arrow

  Högst 10 % av den dagliga kosten bör bestå av hundgodis så ta hänsyn till detta när du beslutar dig för hur ofta du vill belöna din hund.